Altrovino IGP Costa Toscana 2016
Suché, červené víno. Supertoskánská špička v magnum láhvi.
Odrůda: Merlot, Cabernet Franc.
Certifikace: Organické s BioAgriCert, biodynamické s Demeterem
Podrobnosti o vinici: místo: Riparbella, Bolgheri, Toskánsko
nadmořská výška: 200-220 metrů nad mořem
hustota výsadby: 8400 hlav na hektar
Výnosnost: 1kg na hlavu – Merlot, 800g na hlavu - Cabernet Franc.
Stáří vinice: 15 let.
Půda: Vápencového původu, bohatá na jíl, soli s pozůstatky korýšů.
Sklizeň: Ruční sběr začátkem září do malých bedýnek.
Vinifikace: Fermentace probíhá spontánně, tedy bez přidaných kvasinek. Merlot a Cabernet Franc fermentují odděleně ve velkých cementových nádržích při řízené teplotě s častým přečerpáváním. 20 dní je macerováno na slupkách. Část Cabernet Frank kvasí v terakotových nádobách. Tento proces vyzdvihuje ve víně ovocnou konturu. V polovině listopadu 2016 bylo víno zceleno a uloženo do kónických dubových sudů po dobu 6ti měsíců. Víno je nefiltrováno.
Roční produkce: 9000 lahví pro celý svět.
Obsah alkoholu: 14 %
Barva: Víno má výraznou rubínovou barvu.
Vůně: Intenzivní vůně černého ovoce s jemnými tóny máty a sladkého koření.
Chuť: Dobře strukturované s kulatým a pevným taninem a dlouhým závěrem.
Servírování: Láhev otevřít cca 120 minut před konzumací. Podávat při teplotě 16 - 18 °C.
Párování: Zralé sýry, špagety bolognese, dušené červené maso, pečené a grilované maso.
Naprostý unikát mezi víny. Velice limitované množství pro Českou republiku.
Doporučujeme ochutnat nyní i v čase (vhodné k archivaci 10-15 let).
Ocenění: Bibenda:
Gambero Rosso:
James Suckling: 92 bodů
Monica Larner: 94 bodů
Antonio Galloni: 91 bodů
Otmar Kiem: 92 bodů
Raffaele Vecchione: 93 bodů
Veronelli: 95 bodů
Luca Maroni: 91 bodů
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Certifikace: | Demeter |
Cukernatost: | Suché |
Druh vína: | Cuvée, Supertoskánské víno |
Filozofie: | Ekologické vinohradnictví, Organické, Biodynamické vinohradnictví |
Objem: | 1,5 l |
Obsah alkoholu: | 14 % |
Odrůda: | Merlot, Cabernet Franc |
Párování: | Sýry, Uzeniny |
Sklenice: | Typ Bordeaux |
Styl: | Velmi intenzivní vína |
Základní chuť: | Středně plné, Zemité |
Zatřídění: | IGP |
Způsob výroby: | Zraje na dřevě |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství se narodilo ze dvou lidí: Elena Celli a Luca D'Attoma. Dvě různé cesty a životní zkušenosti, které se setkaly, aby začal život Duemani. v překladu název znamená ”Dvě ruce”. Volba toskánského pobřeží se zrodila k výrobě vín z oblíbených odrůd vinné révy: Cabernet Franc, Syrah a Merlot. Zde je podnebí a půda pro tyto odrůdy ideální. Pěstovat v biodynamickém zemědělství, byla jednoznačná volba, aby respektovala a zachovala toto nedotčené prostředí a obohatila ho energií a vitalitou. Vinohradnictví je hlavně manuální nebo s malými a lehkými traktory pro zpracování půdy a distribuci biodynamických přípravků.