6 nejoblíbenějších vín roku 2023

14. ročník soutěže vinařství roku máme za sebou a nám to nedalo, vyhlásili jsme si vlastní vítěze. Vítěze ve vašich sympatiích. Co vám nejvíce chutnalo? Koukněte do našeho článku. 

Na 6. příčce se umístilo Primitivo di Manduria Ausilio DOP 2022.

Červené víno značky Calitro se pyšní ručním sběrem a pečlivým výběrem hroznů. Po lisování a kvašení zraje v amerických a francouzských barikových sudech po dobu 3-4 měsíců.

Má intenzivní rubínovou barvu. Po prvním čichnutí ucítíte vůni marmelád z červeného ovoce, která postupně přechází do tónů zralých černých třešní a jemně kořenitou konturou. Chuť tohoto rukodělného Primitiva je na první dojem velice plná, s totožnými marmeládovými tóny, které objevujeme ve vůni. Víno má velmi dlouhý závěr na patře a je velice elegantní a vyvážené.

 

5. místo si zasloužila Manolibera Rosso IGT Maremma Toscana 2019.

Červené bio víno pochází z Toskánska z vinařství Muralia. Najdete v něm odrůdy Sangiovese, Cabernet Sauvignon a Merlot.
I u tohoto vína probíhá ruční sklizeň a oproti našemu Primitivu zraje 3 měsíce v lahvi. 

Je tmavě červené barvy s měděnými odlesky. Vůně je silná s čerstvým červeným ovocem a příjemnými aromatickými bylinami. V chuti je zvýrazněna veškerá čerstvost a vitalita tohoto vína. Víno je velmi výrazné se silnou povahou oblasti, ve které se pěstuje.

Pyšní se oceněním od časopisu Gambero Rosso Vini d'Italia dvěma červenými sklenicemi. To je téměř nejvyšší možné hodnocení. 

 

4. příčku si vysloužilo Dominio Espinal Tinto 2021.

Rodina vinařství CASTAÑO je oddaná hlavně odrůdě Monastrell a není to výjimkou ani u tohoto vína. Při jeho výrobě dochází ke krátké maceraci a fermentaci v nerezových tancích po dobu jednoho týdne při 24-26°C.

I v tomto případě se jedná o víno rubínové barvy. Ve vůni ucítíte tóny červeného ovoce. Po ochutnání ucítíte na patře jeho svěžest, lehkost a šťavnatost. Víno je svou lehkostí vhodné pro každodenní pití a proto ho máte tak rádi.

 

3. místo si zasloužil Sauvignon Sexenberg 2022.

Těší nás, že si naši třetí příčku zasloužil jeden v českých vinařů. Jedná se o Sauvignon ze Znojemska z vinařství Piálek & Jäger. Je to prémiový Sauvignon u kterého 85 % hroznů pochází z vinice Sexenberg na Načeratickém kopci a 15 % výběr ze starých až 50-ti letých vinic. Víno projde dvoudenní kryomacerací a poté se kvasí na vlastních kvasinkách.

V barvě je slámově žluté se zlatavými odlesky. Ve vůni ucítíte krásné extraktivní a aromatické tóny plné černého bezu a hluchavkových tónů. V chuti dominují tóny zelených jablek, nektarinek a květů hluchavek. Dlouhý minerální závěr. 

 

2. místo si vysloužila Porta 6 Vinho Verde DOC 2022.

Toto portugalské cuvée z vinařství Vidigal Wines je směs odrůd Loureiro, Trajadura a Arinto. Víno je velmi světlé zelenkavé, citrínové barvy. Ve vůni ucítíte tóny tropického ovoce, květin a slanost moře. V ústech je osvěžující, příjemné, s dobrou kyselinkou a lehkou sladkostí. Ucítíte i hravou mineralitu a stejně jako po vůni slanost.

 

1. místo si zasloužilo Prosecco Frizzante DOC, Extra Dry.

Toto svěží Frizzante si právem obhájilo své místo i letos. Patří mezi nejoblíbenější vína už roky. A právem. Jedná se o základní řadu z vinařství BiancaVigna. Vinařství v tomto případě hrozny odrůdy Glera sbírá opět ručně. Následuje pomalé lisování hroznů a zrání v nerezu při kontrolované teplotě. Poté ještě 1 měsíc zraje na láhvi.

Má slámově žlutou barvu s nazelenalými odlesky a velmi jemné, trvalé perlení. Ucítíte velmi charakteristickou a elegantní vůni s čistými ovocnými tóny jablíček a bílé dužiny. Chuť je na patře krémová, s příjemně kyselou a ovocnou dochutí. Ta odkazuje na stejné náznaky vnímané nosem. Následuje jemná minerální nota v závěru a delší dochuť.

Toto víno již 5x obhájilo ocenění Gambero Rosso Vini d'Italia jednou sklenicí. A v italském průvodci Guida Il Golosario - Vini 2017 se dostal mezi 100 nejlepších italských vín.

 

 Infografika nejprodávanější vína roku 2023


Zdroj úvodní fotografie:
Unsplash.com