Suisassi IGP Costa Toscana 2016
Suché, červené víno. Další supertoskánský skvost.
Odrůda: 100 % Syrah.
Certifikace: Organické s BioAgriCert, biodynamické s Demeterem.
Podrobnosti o vinici: místo: Riparbella
nadmořská výška: 220 metrů nad mořem
hustota výsadby: 8000 hlav na hektar
Stáří vinice: 15 let.
Výnosnost: 1kg na hlavu.
Půda: Jílovito-vápencová.
Sklizeň: Ruční sběr začátkem října do malých bedýnek.
Vinifikace: Fermentace probíhala spontánně, tedy za použití přírodních kvasinek, které jsou vždy přítomny na hroznech již ve vinici. Celý proces fermentace probíhal řízeně, tedy při přesně dané a udržované teplotě v kónických dřevěných kádích o objemu 1000 l po dobu 20 dní (macerováno na slupkách), poté bylo po dobu 20 měsíců uloženo a za pomoci ruční bâtonnage školeno v barikových sudech z francouzského dubu (80 % nové sudy, 20 % podruhé použité). Víno je nefiltrováno. Výše zmíněné kvasinky a způsob fermentace jsou nedílnou součástí jedinečného terrior projevu.
Vedení révy: Guyot.
Roční produkce: 4000 lahví pro celý svět.
Barva: Velmi intenzivní rubínově červená.
Vůně: Švestky, borůvky, černé koření, lékořice, čokoláda a kůže.
Chuť: Elegantní, vyvážená s jemným taninem, tóny černého lesního ovoce, eukalyptu a papriky. Výjimečná perzistence.
Servírování: Láhev otevřít cca 120 minut před konzumací. Podávat při teplotě 14 - 16 °C.
Naprostý unikát mezi víny. Velice limitované množství pro Českou republiku.
Doporučujeme ochutnat nyní i v čase (vhodné k archivaci 10-15 let).
Ocenění: Bibenda:
Gambero Rosso:
:James Suckling: 99 bodů
Monica Larner: 96 bodů
Robert Parker: 96 bodů
Antonio Galloni: 96 bodů
Othmar Kiem: 92 bodů
Raffaele Vecchione: 97 bodů
Veronelli: 95 bodů
Luca Maroni: 93 bodů
Doctor Wine: 94 bodů.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Certifikace: | Demeter |
Cukernatost: | Suché |
Druh vína: | Supertoskánské víno |
Filozofie: | Ekologické vinohradnictví, Organické, Biodynamické vinohradnictví |
Objem: | 0,75 l |
Obsah alkoholu: | 14 % |
Odrůda: | Syrah |
Párování: | Sýry, Zvěřina, Vařené a dušené maso, Těstoviny s masem |
Ročník: | 2016 |
Sklenice: | Typ Bordeaux |
Styl: | Robustní a plná vína, Velmi intenzivní vína |
Základní chuť: | Ovocité, Těžké |
Zatřídění: | IGP |
Způsob výroby: | Zraje na dřevě |
Vinařství se narodilo ze dvou lidí: Elena Celli a Luca D'Attoma. Dvě různé cesty a životní zkušenosti, které se setkaly, aby začal život Duemani. v překladu název znamená ”Dvě ruce”. Volba toskánského pobřeží se zrodila k výrobě vín z oblíbených odrůd vinné révy: Cabernet Franc, Syrah a Merlot. Zde je podnebí a půda pro tyto odrůdy ideální. Pěstovat v biodynamickém zemědělství, byla jednoznačná volba, aby respektovala a zachovala toto nedotčené prostředí a obohatila ho energií a vitalitou. Vinohradnictví je hlavně manuální nebo s malými a lehkými traktory pro zpracování půdy a distribuci biodynamických přípravků.