Rakousko

Historie vinařství v Rakousku sahá do starověku, kdy kláštery hrály klíčovou roli ve výrobě vína. Dnes je rakouské vinařství známé pro svou kvalitu, udržitelnost a inovace, které odrážejí bohatou historii této země. Nejvýraznější odrůdou je Veltlínské zelené.

Nejprodávanější

Stránka 1 z 1 - 7 položek celkem
Riesling Wagramschotter
529 Kč

Poněkud odlišný "Wagramer". Ukázkově typicky odrůdový, z velmi speciálních vinic, bohatý na charakteristické peckoviny a mineralitu. Sám vinař říká, že je to jeho interpretace krále odrůd révy vinné a s úsměvem dodává "Riesling mluví...

1308
Grüner Veltliner Wagramlöss
492 Kč

Toto veltlínské zelené je nádherným příkladem vín pocházejících z vinic, které jsou na sprašových půdách. Toto víno bylo podpořeno zráním na jemných kvasničných kalech a o jeho dokonalosti se přesvědčíte hned při prvním doušku. 

1094/202
Blütenmuskateller
315 Kč

Blütenmuskateller je nová odrůda PIWI s vysokou odolností vůči houbovým chorobám, a proto je vhodná pro vinohrady BIO režimu. Je to velmi pěkné a příjemné víno s muškátovo-ovocnými tóny, velmi oblíbené mezi milovníky voňavějších vín.

7.23
Grüner Veltliner
194 Kč

Základní Veltlínské zelené s důrazem na odrůdovost. Víno je určeno pro každou příležitost, zvláště pak jako základ pro větší oslavy a rauty, ale i příjemné posezení s přáteli. 

1088
Traubensaft weiss
BIO
146 Kč

Ovocná hroznová šťáva z odrůdy Grüner Veltliner, vhodná také k míchání s minerální vodou. Hrozny byly sklízeny v Bio kvalitě a s láskou lisovány.

7.22
Welschriesling Selection
BIO
324 Kč

Oblast Weinviertel je k této odrůdě velmi přívětivá a propůjčuje jí velice osobitý travnatý charakter, který je v podání Richarda Schobera doplněn o spoustu jemných, ovocitých a minerálních tónů.

7.21
Weinviertel DAC
BIO
314 Kč

Veltlínské zelené nesoucí název Weinviertel DAC je známkou a zárukou kvality. Tento veltlín je typický bílý "pepřák", s lahodným ovocito-minerálním projevem.

1079

Historie vinařství v Rakousku sahá až do dob starověku, kdy byla vinná réva pravděpodobně pěstována římskými osadníky. Avšak první písemné zmínky o vinařství v této oblasti pocházejí až z období středověku, zejména z 8. a 9. století. V té době byla výroba vína často spojována s kláštery a církevními institucemi, které hrály klíčovou roli při šíření vinařských znalostí a technik.

Během středověku a raného novověku se vinařství v Rakousku rozvíjelo, zejména ve Štýrsku, Dolním Rakousku a na Burgenlandu. Klášterní vinice zůstávaly důležitými producenty vína a vlivnými centry vinařské kultury.

V 19. století začalo rakouské vinařství čelit výzvám spojených s chorobami révy vinné, zejména s plísní révovou a révou šedou. Tyto choroby způsobily ztráty na vinicích a vedly k restrukturalizaci a inovacím v odvětví.

Po období rekonstrukce se rakouské vinařství začalo postupně zotavovat a modernizovat. V průběhu 20. století byly provedeny reformy a regulace, které pomohly zvýšit kvalitu a prestiž rakouských vín.

Dnes je rakouské vinařství uznávané po celém světě díky svému zaměření na kvalitu, udržitelnost a inovace. Rakouská vína získávají ocenění na mezinárodních soutěžích a jsou vyhledávaná jak doma, tak v zahraničí. Vinaři v Rakousku se soustředí na produkci špičkových vín, která odrážejí bohatou historii a jedinečný charakter této země. 

V Rakousku existuje několik významných šlechtitelů vína, kteří přispěli k rozvoji a inovacím v rakouském vinařství. Mezi ně patří:

1. Dr. Friedrich Zweigelt: Rakouský vinařský odborník, po kterém je pojmenována odrůda Zweigelt, která je dnes jednou z nejrozšířenějších červených odrůd v Rakousku.

2. Dr. Lenz Moser: Inovativní vinař, který vyvinul systém vedení révy nazývaný "Lenz Moser Hochkultur", který umožňuje efektivnější pěstování a sklizeň hroznů.

3. Dr. Walter Skoff: Známý pro své práce s odrůdami Sauvignon Blanc a Morillon (Chardonnay), které patří mezi nejlepší bílá vína Rakouska. 

4. Johann Seraphin Stadlmann: Historický vinař z oblasti Thermenregion, který hrál klíčovou roli při udržování tradičních vinařských postupů a výrobě vysoce kvalitních vín.

Tito šlechtitelé vína a vinařští odborníci přispěli k vývoji a rozšíření odrůd, které dnes hrají důležitou roli v rakouském vinařství, a pomohli posunout rakouská vína na mezinárodní scéně.