Kurz domácího sommeliéra
Popis
Informace o kurzu:
- Výuka probíhá pod vedením hlavního sommeliéra Michala Vavřicha
- V ceně kurzu jsou výukové materiály a skripta (teoretická část)
- Kurz zahrnuje ochutnávku vín (praktická část)
- Účastníci obdrží certifikát absolvování
- Každý účastník si odnese domů láhev kvalitního vína, které ochutná během degustace
- Kapacita kurzu: 20 osob
- Délka kurzu: 6 hodin (vždy 9 - 12 hodin a po přestávce pokračování 13 - 16 hodin)
- Místo konání kurzu: Monte Bú Restaurant & Steakhouse - zasedací místnost
- Jak uplatnit: Na voucheru najdete odkaz do rezervačního systému, kde si zamluvíte vhodný termín nebo jej zamluvíte telefonicky na +420 736 610 210. Voucher je platný po celý rok 2022.
Podrobnosti kurzu:
Smyslem kurzu je základní orientace ve světě vín. V teoretické části se dozvíte historická fakta o pěstování a zpracování révy vinné, vliv vinice na výsledné víno, nejznámější světové odrůdy a jejich charakter. Dále nahlédnete do okouzlujících tajů výroby vína, dělení šumivých i tichých vín, zorientujete se v legislativě a porozumíte značení vín v různých zemích. Společně se přeneseme do nejvýznamnějších vinařských zemí, jejich oblastí a povíme si o ikonických vínech.
Budete znát správný servis vína, ideální teplotu vína, v jakém druhu sklenice nejlépe rozvinou svůj potenciál některé odrůdy, kterému vínu prospěje servírování v karafě a kterému uškodí. Získáte základy vhodného snoubení vína a jídla, aby spolu chutě a vůně zůstaly v harmonii a daly tak vzniknout jedinečnému zážitku. Na tomto kurzu si představíme a ukážeme nejčastější vady a choroby vín.
V praktické části ochutnáte špičková vína z malých rodinných vinařství. Ochutnáte různé styly vín na základě rozdílného původu hroznů a technologie výroby a poznáte tak širokou škálu vůní a chutí. Ukážeme Vám, jak správně manipulovat s lahví a otvírákem. Rádi byste vyzkoušeli otevření láhve šavlí, tzv. metodou sabrage? Ukážeme vám jak na to.
Pro každého vínomilce je velmi důležitý vlastní úsudek o víně. Ten je obtížné vytvořit bez základních znalostí degustování, proto vás naučíme správně degustovat a hodnotit víno.
Osnova:
-
Teoretická část:
- Obecný přehled:
- Historie révy vinné
- Pěstování révy vinné – terroir, geologie, klima
- Hlavní odrůdy – nejznámější světové odrůdy bílé a modré
- Technologie a výroba vína:
- Výroba tichého vína, Champagne, Prosecca, alternativní technologie (Pet nat)
- Nejznámější vinařské země a oblasti světa: Francie, Itálie, USA, Španělsko...
- Česká republika: Historie, současnost, vinařské oblasti a podoblasti, typické odrůdy
- Servis vína:
- Jak správně podávat víno bílé, šumivé, červené i rosé
- Teploty podávání
- Správný druh skleniček a karaf
- Snoubení vína a pokrmů:
- Vzájemné kombinace vína a pokrmů, pravidla snoubení
- Vady, nedostatky a choroby vína
- Obecný přehled:
-
Praktická část:
- Degustace exkluzivních vín z Itálie
- Správné senzorické hodnocení vína
- Správná technika při manipulaci s vínem
- Servírování vína