Bílá Frankovka, kabinet
Netradiční bílé víno z modrých hroznů Frankovky, vyrobené metodou blanc de noirs. Svěží a delikátní projev s tóny bílého rybízu a květů jej činí skvělým partnerem k lehkým salátům či grilovaným kuřecím pokrmům.
Podrobnosti o víně
V jedinečné interpretaci modré odrůdy vzniká suché bílé víno s osobitým aroma i chutí. Voní po zelených jablkách, broskvích a květech lučního sena, v chuti dominuje svěžest, výrazné kyseliny a tóny angreštu, bílého rybízu i citrusové kůry. Ideální pro jarní a letní chvíle.
Ročník: 2023
Odrůda: 100 % Frankovka
Zatřídění: Jakostní víno s přívlastkem kabinetní
Alkohol: 12 % Kyseliny: 6,7 g/l Cukry: 7 g/l
Barva: Světle slámová se stříbřitými odlesky
Vůně: Aromaticky expresivní a zároveň elegantní. Otevírá se tóny čerstvě utrženého angreštu, nektarinky a bílého rybízu. Ve střední vrstvě se objevují jemné tóny květů akátu, lučního sena a citrusové kůry. V závěru lze postřehnout lehký minerální dotek, připomínající mokrý vápenec, a velmi jemný závan bílého pepře, který naznačuje původ ve Frankovce.
Chuť: Suchá, živá a přesná, s pevnou, ale kultivovanou kyselinou, která nese celou stavbu vína. V úvodu se objevují tóny zeleného jablka, bílých peckovin a citrusového ovoce, následované lehkou krémovostí a strukturou získanou zráním na jemných kalech. V druhé vlně přichází bílý rybíz, josta a lehce kořenitý závěr. Dochuť je středně dlouhá, šťavnatá, s výraznou čistotou a slaností, která podporuje pitelnost.
Servírování: Podávejte při teplotě 7–10 °C
Sklenice: Riedel Veritas Riesling/Zinfandel
Párování: 2) drůbež, bílé maso; 13a) ryby - mořské; 20) čerstvé sýry; 30) zeleninové saláty
Typické jídlo pro toto víno: Grilovaný kuřecí salát s čerstvou zeleninou
Recept: Kuřecí prsa ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou, grilujte dozlatova. Podávejte na směsi rukoly a polníčku s cherry rajčaty, okurkou a plátky avokáda. Dresink připravte z řeckého jogurtu, dijonské hořčice a bylinek.
Vlastní hodnocení
Body: 90
Ve své bílé podobě ukazuje Frankovka překvapivou aromatickou i chuťovou komplexitu. Přesvědčivě spojuje svěžest, jemnost a původní terroir. Výtečně se hodí jako víno na aperitiv, k pokrmům z drůbeže i vegetariánské kuchyni. Každým douškem zanechá příjemně minerální, šťavnatý dojem.
Podrobnosti o původu a výrobě
Obec: viniční trať Novosady a Bočky, Němčičky, Velkopavlovická podoblast, Morava, Česká republika
Půda: Pískovcové podloží s vápenitým prachem
Nadmořská výška: 220 m n. m.
Sklizeň: Ruční sběr v září 2023
Vinifikace:
Frankovka byla vinifikována jako bílé víno – tedy bez kontaktu se slupkami, pomocí šetrného lisování. Následovala fermentace v nerezových tancích při nízké teplotě. Víno zrálo několik týdnů na jemných kalech metodou sur lie, což mu dodalo jemnou texturu.
Zrálo na: Nerezové tanky
Doplňkové parametry
Kategorie: | Víno J. Stávek |
---|---|
Zatřídění: | Jakostní víno s přívlastkem kabinetní |
Objem: | 0,75 l |
Odrůda: | 100 % Frankovka |
Ročník: | 2023 |
Základní chuť: | Ovocitá |
Cukernatost: | Suché |
Kategorie: | Bílé víno |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
VÍNO J. STÁVEK je rodinné vinařství situované v němčičském VINAŘSKÉM DVOŘE, který byl postaven pradědečkem Františkem v roce 1898. Specializuje se odrůdu Frankovka. Je známé také výrobou rosé a fortifikovaných vín.
Vyrábí ušlechtilá vína, která jsou dělena do tří hlavních segmentů: fortifikovaná vína, cuvée vína, rosé vína. Vedle těchto originálních vín je dále vyráběna odrůda Frankovka z tradičních viničních tratí, která je zároveň nosnou odrůdou vinařství.