JVV Blanco
Bílá Rioja z nejlepších starých vinic Rioja Alavesa v ekologickém režimu spojuje svěžest vyšší nadmořské výšky s hloubkou macerace uhlířskou. Vůně bylin, sena a peckovin, šťavnatá, koncentrovaná chuť s jemnou hořčinkou skvěle doprovodí pečenou tresku.
Výjimečné bílé z Viñedos Singulares, směs viury, malvasíe, garnachy blanc a dalších historických odrůd z parcel vysazených mezi lety 1920–1940. V aromatice se prolíná seno, anýz, bílé květy, citrusy a peckoviny, chuť přináší mineralitu, svěží kyselinu, krémovou texturu a dlouhý, jemně hořký závěr ideální k mořským rybám či sofistikovaným tapas.
Odrůda: Viura (a trochu také Malvasía, Garnacha Blanca, Maturana Blanca, Calagraño).
Barva: Sytější slámově žlutá s citronovými až lehce nazelenalými odlesky, jiskrná a velmi viskózní.
Vůně:
Komplexní, ale precizní aromatika spojuje tóny sušeného sena, heřmánku a bílého kvítí s nádechem fenyklu, anýzu a bylin z riojských strání, doplněných o citrusovou kůru, pečené jablko, jemný dotek vosku a minerální slanost.
Chuť:
V chuti plné a mnohovrstevnaté, se zralou hruškou, meruňkou a bílými peckovinami, pevnou, ale šťavnatou kyselinou a krémovou texturou po zrání ve velkých sudech. Mineralita ústí v dlouhý závěr s citrusově bylinnou hořčinkou.
Alkohol: 12,5 %
Kyseliny:
Cukry:
Cukernatost:
Obec: Viñedos Singulares v katastru obcí Elciego, Leza, Navaridas a Laguardia, Rioja Alavesa, DOCa Rioja, Španělsko.
Půda: Jílovito-vápenitá (arcilloso-calcárea), místy výrazně kamenitá, s vysokým obsahem vápence a dobrým odvodněním, typická pro strmé svahy Rioja Alavesa.
Nadmořská výška: Cca 600–650 m n. m.
Sklizeň: Ruční sběr do malých přepravek na přelomu září a října, jednotlivé Viñedos Singulares se sklízí odděleně, s přísnou selekcí hroznů už na vinici i na třídicím stole.
Vinifikace:
Celé, neodstopkované hrozny vstupují do macerace uhlířskou, kdy probíhá intracelulární kvašení uvnitř bobulí bez předchozího lisování. Následuje spontánní fermentace s vlastním kvasinkovým osazením v otevřených dřevěných foudres a bocois, při kontrolovaných teplotách tak, aby se zachovala aromatika a zároveň vznikla struktura vhodná pro zrání. Po dokvašení víno zůstává na jemných kalech, s občasným batonážem pro větší krémovost a komplexitu.
Zrálo na: Velké dubové sudy – foudres a bocois, přibližně 12 měsíců na jemných kalech, následně několik měsíců v lahvi před uvedením na trh.
Speciální technika výroby: Tradiční maceración carbónica s celými hrozny, spontánní kvašení v dřevě, dlouhé zrání na jemných kalech a selekce hroznů z certifikovaných Viñedos Singulares s velmi nízkým výnosem.
Ročník: 2021
Zatřídění: DOCa Rioja – Viñedo Singular (ekologicky obhospodařované vinice).
Certifikace a asociace: Viticultura Ecológica / Biologico (ekologicky certifikované hospodaření), klasifikace Viñedo Singular v rámci DOCa Rioja.
Objem lahve: 0,75 l
Ocenění: Víno získalo podle vinařství několik ocenění v národních i mezinárodních slepých degustacích, konkrétní bodová hodnocení však nejsou zveřejněna.
Servírování: Podávejte při teplotě 16–18 °C ve větší sklenici na strukturovaná bílá vína; pro výraznější svěžest lze servírovat lehce chladnější, kolem 14 °C.
Jídlo: ryby – mořské, plody moře, vyzrálé sýry, těstoviny.
Typické jídlo pro toto víno: Bacalao a la Riojana – sušená treska odsolená ve vodě, poté pomalu dušená v omáčce z olivového oleje, cibule, česneku, rajčat a pečených paprik. Dochutí se sladkou paprikou, případně trochou pálivé, a krátce zapeče v troubě, aby se šťávy propojily. Podává se s bramborami nebo čerstvým bílým chlebem.
Sklenice: Riedel Veloce Chardonnay.
Body: 94 bodů
Vlastní hodnocení:
Charakter tohoto bílého vína z odrůdy Viura z Rioja Alavesa spojuje energii starých keřů a výšku vinic s neobvyklou macerací a ročním zráním ve velkých sudech. Výsledkem je seriózní, koncentrované víno s výraznou mineralitou, bohatou texturou a dlouhým, lehce hořkým dozvukem, ideální k ambiciózní gastronomii, zvládne se postavit i ke steaku.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
