Barolo Ornato DOCG
Suché, červené víno. Intenzivní, aristokratické Barolo z vinice Ornato. Nabízíme také ve velikosti magnum.
Odrůda: 100 % Nebbiolo.
Vinohrad: 20 let
Obec: Ornato MGA v Serralunga d’Alba.
Půda: Vápnitá hlína
Nadmořská výška: 300-395 n.m.
Typ hospodaření: organické
Sklizeň: Ruční sběr
Vinifikace: Pomalá fermentace,30 dní v nerezových tancích s řízenou teplotou 30°/32°C. Časté přečerpávání - 2/3krát denně. Malolaktická fermentace v betonových tancích.
Poté, co víno stráví zimu v betonových tancích, na konci června víno čekají ještě dva roky ve velkých francouzských dubových sudech. Proces stárnutí pokračuje další rok v láhvi.
Barva: Rubínová barva s náznakem cihlových odstínů.
Vůně: Mohutná vůně zralých malin, třešní, dřeva a lékořice.
Chuť: Intenzivní a voňavý bouquet obsahuje balzamické a kořenité tóny podpořené strukturou lesních plodů, třešní, pepře a lékořice. Chuť odhaluje strukturu a rovnováhu, jemnost, robustní a elegantní třísloviny.
Zbytkový cukr: 0,83 g/l
Kyseliny: 5,24 g/l
Siřičitany: 88 mg/l
Servírování: Doporučujeme podávat při teplotě 16 – 18 °C. Vhodná dekantace.
Ocenění: Wine Enthusiast 93 / 100
Gambero Rosso:
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Původně jde o jeden z nejstarších vinných sklepů v Serralnunze d‘Alba, který byl postupně přeměněn na vinařství v centru města, kde od konce devatenáctého století víno a zdejší obyvatelé utvářely pevnou binomickou kombinaci. Vinařství využívá zejména tradiční postupy, ale disponuje i těmi nejmodernějšími technologiemi. Filozofie vinařství je relativně jednoduchá se zaměřením na propojení tradičních šetrných metod, respektu k půdě a místnímu terroir obecně.
Původně jde o jeden z nejstarších vinných sklepů v Serralnunze d‘Alba, který byl postupně přeměněn na vinařství v centru města, kde od konce devatenáctého století víno a zdejší obyvatelé utvářely pevnou binomickou kombinaci. Samotný sklep se skládá ze tří vzájemně propojených částí pro podporu různých fází zpracování hroznů. Každá část je určena pro jiný proces vinifikace. Vinařství využívá zejména tradiční postupy, ale disponuje i těmi nejmodernějšími technologiemi.
Vinařství Palladino kombinuje moudrost své historie s potřebami současnosti. Předními vinnými kritiky je zaslouženě považováno za jedno z nejlepších daného regionu.
Piero Palladino, původem z Guarene, prožil mládí v Albě, kde studoval na Enologickém institutu. Získal zaměstnání jako enolog u obchodníka s vínem v Bielle. V roce 1974 koupil Piero současné vinařství Palladino a jeho řízení svěřil svému bratranci Mauriliovi, který se později stal partnerem a po celá léta se svou manželkou Domenicou vede společnost.
Filozofie vinařství je relativně jednoduchá se zaměřením na propojení tradičních šetrných metod, respektu k půdě a místnímu terroir obecně
11 hektarů vinic, kultivované autochtonními odrůdami, se nachází v různých částech obce. V Serralunze najdeme San Bernardo, Ornato, Parafada, Serralunga a Gabutti: zde se z hroznů Nebbiolo vyrábí vrchol produkce, věhlasné Barolo. Každá vinice je velice specifická, tudíž i jednotlivá Barola mají svůj nezaměnitelný charakter. Většinou se půdy skládají z jílu a vápence, typických pro tuto část Piemontu. Heterogenita, která půdu a tak i výsledná vína odlišuje, je skutečně velmi pestrá.