Vernaccia di San Gimignano DOCG
Bílé, suché víno. Vernaccia di San Gimignano se stala prvním vínem, které získalo v Itálii v roce 1966 apelaci DOC. Má slámově žlutou barvu s nazelenalými odlesky. Intenzivní a ovocnou vůni doprovází plná a pikantní chuť s mandlovou dochutí.
Odrůda: 100 % Vernaccia di San Gimignano.
Produkční oblast: Pancole.
Podrobnosti o vinici: Nadmořská výška: 300 metrů nad mořem.
Půda: Prachově písečná.
Sklizeň: Ruční sběr hroznů druhý týden v září.
Vinifikace: Fermentace v nerezových tancích při nízké teplotě. Víno 2-3 měsíce leží na kalech a lahvuje se v únoru po sklizni.
Produkce na hektar: 9 000 kg na hektar.
Roční produkce: 50 000 lahví.
Vedení révy: Kordon.
Barva: Víno má slámově žlutou barvu s nazelenalými odlesky.
Vůně: Vůně je intenzivní a ovocná, s náznaky zeleného jablka a minerálů.
Chuť: Chuť je plná, pikantní a perzistentní s mandlovou dochutí typickou pro vína z této oblasti.
Servírování: Doporučujeme podávat při teplotě 10 – 12 °C.
Kyseliny: 4,7 g/l.
Zbytkový cukr: 2,3 g/l.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Historie vinařství Cesani se shoduje s historií rodiny Cesani od roku 1949, kdy Guido a Annunziata koupili první pozemek v Pancole, 6 km od centra San Gimignano, na vrcholu kopce, kde pěstuje se réva vinná a olivovníky.
Dnes se vyrábí osm různých vín, vše z hroznů osobně vypěstovaných a vinifikovaných rodinou Cesani a jejími zaměstnanci.
Historie vinařství Cesani se shoduje s historií rodiny Cesani od roku 1949, kdy Guido a Annunziata koupili první pozemek v Pancole, 6 km od centra San Gimignano, na vrcholu kopce, kde pěstuje se réva vinná a olivovníky.
Když zakladatel Guido předal vinařství do rukou syna Vincenza, začala se společnost věnovat výhradně výrobě vína a panenského olivového oleje. Vincenza ve vedení společnosti podporují a doplňují dcery Letizia a Marialuisa. Dnes nemovitost pokrývá asi 35 hektarů půdy, kde se nachází 26 hektarů vinic, asi 4 000 olivovníků, různé orné půdy a podrostů.
Vinařství zastává filozofii, kdy je nejdůležitější znát svou zemi, svou půdu a respektovat ji. Na tomto základě lze vypěstovat kvalitní révu a vyrobit výsledný produkt vysoké kvality. Po celá desetiletí obdělávají půdu podle pravidel ekologického zemědělství. Od roku 2008 mají všechny produkce ekologicky certifikované.
Společnost Cesani v průměru ročně vyprodukuje přibližně 130 000 lahví, což je výrazně pod produkční kapacitou jejího vinařského rozšíření, ale nízký výnos z hektaru je strategickou volbou, která umožňuje získat dokonale zdravé hrozny s velkou rovnováhou schopnou vyrábět vína nejvyšší kvality. Dnes se vyrábí osm různých vín, vše z hroznů osobně vypěstovaných a vinifikovaných rodinou Cesani a jejími zaměstnanci.
Vinice se nachází na třech různých plochách, které, i když jsou od sebe maximálně 2 km, představují velmi odlišnou realitu produkce a mají přesnou identitu: Pancole, San Paolo a Cellole. V těchto různých vinicích, spravovaných jako jednotlivé živé organismy se vyrábí jen ty nejlepší vína.
Pancole
Kolem obchodních budov jsou vinice Vernaccia di San Gimignano a Chianti Colli Senesi s hustým pletivem, 300 metrů nad mořem, orientované na východ a vyvýšené na převážně písčitých půdách mořského původu, bohatých na fosilní skořápky pocházející z období pliocénu.
San Paolo
Clamys
Samotná vinice Vernaccia di San Gimignano, stará více než 40 let, se nachází v lokalitě San Paolo, pouhé dva kilometry od centra společnosti, 300 metrů nad mořem a na severovýchod. Jedná se o silně jílovitou půdou mořského původu bohatou na fosilie z doby pliocénu.
Vergaia
Nachází se v San Paolo, tato vinice je oddělena od Clamys pouze provinční cestou do Certalda, ale představuje úplně jiný svět. Nachází se 250 metrů nad mořem, situována na východ a má čistě písčitou půdu s tufovými útvary. Vinice je obklopena lesem a je blízko vodního toku Broto di Vergaia, který určuje velmi zvláštní mikroklima. Zde byly nedávno vysázeny nové hektary Vernaccia di San Gimignano, které za pár let oživí nové víno.
Cello
Polohy zakoupeny společností Vincenzo v 80. letech. Vinicím se přezdívá země „kamenů a košťat“. Dnes to je vinice, ze které se rodí nejprestižnější Crus společnosti: červená vína Cellori a Luenzo. Tato půda, která se datuje miliony let, je složena z obrovských kamenů a jílu, je vystavena na východ a nachází se 360 metrů nad mořem. Je to jedno z nejkrásnějších míst v městské oblasti, ze kterého se v nekonečném horizontu ztrácí rozhled. Sangiovese získává z této ideální půdy pro svou kultivaci dokonalou fenolickou zralost a tříslovinovou strukturu absolutní jemnosti.