Alvesse (Grignolino)
Suché, červené víno. Méně známá odrůda Grignolino v přírodním pojetí.
Odrůda: 100% Grignolino.
Vinifikace: Víno kvasí v ocelovém tanku na slupkách, kde zůstává po dobu tří měsíců, pak jsou slupky a třapiny odděleny. Víno se rozdělí a jedna polovina zraje ve francouzském dubovém sudu a druhá polovina v terakotě, kde spočívá jeden rok. Další 2 roky zraje na láhvi.
Barva: Víno má rubínově červenou barvu.
Vůně: Ve vůni nalezneme plody černého ovoce, vanilky a kávy.
Chuť: Alvesse je víno plné, čerstvé s velmi silným tělem.
Servírování: Doporučujeme podávat při teplotě 16 – 18 °C.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Crealto |
---|---|
Certifikace: | Bio, Nezávislé vinařství |
Objem: | 0,75 l |
Odrůda: | Grignolino |
Základní chuť: | Zemité, Těžké |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Crealto se zrodilo v kouzelném koutě Monferrato, z vášně čtyř „městských chlapců“, kteří si vybrali krajinu pro výrobu přírodních vín v ekologickém a rodinném prostředí. Panství je certifikováno ekologicky (praktikují biodynamiku, ale nejsou certifikováni kvůli nákladům) a veškerá sklizeň probíhá ručně.
Vinařství Crealto se zrodilo v kouzelném koutě Monferrato, z vášně čtyř „městských chlapců“, kteří si vybrali krajinu pro výrobu přírodních vín v ekologickém a rodinném prostředí. Vinař Luigi a jeho manželka Eleonora, kteří s vínem pracují po mnoho let, odcházejí z Janova, aby společně s dobrými šéfkuchaři Andreem a Elisou, založili vinařství a farmářskou restauraci, která byla jejich snem. Vinice leží v nadmořské výšce 350 metrů. 1. ročník byl vyroben v roce 2008.
Vinice se skládá z necelých 2 hektarů 60 let starého Grignolina, skoro 3 hektarů Barbery a 1,5 hektaru Nebbiola, z nichž oba jsou staré kolem 20 let.
Panství je certifikováno ekologicky (praktikují biodynamiku, ale nejsou certifikováni kvůli nákladům) a veškerá sklizeň probíhá ručně. Vinař Luigi Armanino používá pouze přírodní kvasinky. Využití SO2 je omezeno na minimum, s malým množstvím přidaným po lahvování.
Roční produkce: 15 000 lahví
osázených odrůd: Grignolino, Barbera, Nebbiolo, Chardonnay
Složení půdy: Hlína / vápenec
Celková plocha zemědělství: 5 ha
Plocha vinné révy: 4,75 ha
Věk vinic: 12 až 60 let
Metoda: Certifikované ekologické zemědělství
Certifikační orgán: Bio IMC od roku 2013