S jakými bublinami vstoupíte do roku 2024?

Šumivá vína k oslavám Silvestra a Nového roku neodmyslitelně patří. Zvuk bouchnutí šampaňského bychom mohli z fleku prohlásit za oficiální oznámení příchodu půlnoci z 31. prosince na 1. ledna, místo tradičního odbíjení hodin, které přes vyletující špunty mnohdy stejně není slyšet. Jaký přípitek letos zvolíte vy? Nabízíme vám výčet tradičních šumivých vín z různých částí světa a naše horké tipy na konkrétní lahve, kterým rozhodně stojí za to dát pro tuto příležitost šanci.  

 

I když se spojení „šampíčko“ užívá jako univerzální označení pro všechna šumivá vína, pojďme se mrknout na to, na jaké druhy šumivých vín můžete narazit a čím se od sebe odlišují.  

Champagne 

Jestli už od malička posloucháte od svých rodičů a prarodičů, že si k jakémukoliv jubileu připíjí šampaňským, s největší pravděpodobností tím mysleli libovolné šumivé víno, a ne tohoto šampiona. Pravé Champagne nese ochranou známku zeměpisného původu, produkt je tedy spojen výhradně s oblastí Champagne a není možné ho pod tímto názvem vyrábět nikde jinde na světě.  

Kromě místa výroby je s ním spojena i speciální metoda, kterou k dokonalosti vyšperkoval benediktský mnich Dom Pierre Pérignon. Odrůdy, ze kterých se vyrábí jsou nejčastěji Chardonnay, Pinot Noir a Meunier. Neročníkové kousky musí zrát v lahvích minimálně 15 měsíců, ročníkové pak 3 roky.  

Pokud byste rádi tentokrát Nový rok odstartovali opravdu tradičně, se stylem, a následně se pochlubili právě třeba rodičům nebo prarodičům, že jste si připili šampaňským, můžete sáhnout například po láhvi Tarlant Zero Brut Nature. Doporučujeme k němu servírovat ve velkém stylu ústřice, nebo krevety. 

Prosecco 

Další stálicí posledních pár let se stalo Prosecco. Dalo by se označit za mladšího italského vzdáleného bratrance právě šampaňského. Vyrábí se výhradně v regionech Veneto a Friuli Venezia Giulia. Prosecco nese název po stejnojmenné odrůdě vína a pro zachování jeho kvality je nutné užívat až na 15 % jiných odrůd výhradně tuto. Doba zrání prosecca je minimálně 30 dní v tanku, kvalitní kousky však zrají i několik měsíců, nebo let.  

V naší nabídce najdete například Prosecco di Conegliano Valdobbiadene DOCG superiore millesimato 2021, Brut, které pochází konkrétně z oblasti Valdobbiadene, ve které patří vinařství BiancaVigna k jedněm z nejlepších. Doporučujeme vám ale vyzkoušet také například Prosecco Frizzante DOC, Extra Dry, které vás zaujme svojí svěžestí a jemnou vůní zelených jablek.  

Častým přívlastkem Prosecca se stalo Frizzanté, které je velmi oblíbené i v České republice. Pochází z italštiny a znamená jemně perlivé.  

 

Cava 

Bílé, nebo růžové šumivé víno původem ze Španělska. Jeho výroba je způsobem druhotné fermentace v láhvi podobná výrobě šampaňského. Stejně jako u dvou předchozích adeptů má ochrannou zeměpisnou známku, je tedy možné víno pod tímto názvem vyrábět pouze ve Španělsku, a to v 8 vinařských oblastech. Odrůdy, které jsou pro výrobu povoleny jsou Macabeu, Parellada, Xarello, Chardonnay, Pinot Noir a Subirat.  

Crémant 

Také se vyrábí ve Francii, konkrétně v 8 apelacích. Nejznámějšími z nich jsou Bordeaux, Burgundsko, Jura a Limoux. Jeho výroba není daná komplexně striktně a každá oblast se vyznačuje různými nuancemi v receptech a požadavcích na poměry odrůd, složení odrůd, i na dobu zrání. Stejně jako šampaňské a cava vyžaduje sekundární fermentaci v lahvích.  

Označení crémant není důsledně zeměpisné, proto se výroba neomezuje striktně na Francii, a tak můžete narazit i na crémant například z Lucemburska, nebo Belgie.  

Sekt 

Tím si nejspíš připíjela vaše rodina celé vaše dětství, když mluvila o přípitku šampaňským. Sekt je označení pro všechna ostatní šumivá vína, která nemají specifické pojmenování a ochranou známku původu. Jeho výroba probíhá všude na světě a hrozny na něj mohou být převáženy z různých vinařských oblastí.  

Podmínky pro výrobu obecně nejsou úplně striktní, nejčastěji se vyrábí kvašením v tanku, které je výhodné pro velkoobjemovou výrobu.  

 

Dalším podstatným faktorem, podle kterého si můžete vybrat své šumivé víno nejen na oslavu příchodu Nového roku je poměr cukru. Následující označení už jste určitě slyšeli, napsali jsme vám je tedy do přehledné tabulky, abyste věděli, co očekávat, pokud vaše láhev hlásá třeba Demi-sec, nebo Extra Brut.  

 

Označení 

Poměr cukru 

Brut Nature 

Méně než 3 gramy cukru na litr 

Extra Brut 

0-6 g/l 

Brut 

Do 12 g/l 

Extra Dry 

12-17 g/l 

Sec 

17-32 g/l 

Demi-sec 

32-50 g/l 

Doux 

Více než 50 g/l 

 

Stále se nemůžete rozhodnout, po které láhvi sáhnout? Máme pro vás ideální řešení, kterým je náš balíček tří šumivých vín. Obsahuje: 

  • Pinot Blanc & Noir, Brut, NV, Alexander Gysler, Rheinhessen, Německo
  • Cava Marevia Reserva, NV, Cavas Marevia, Requena, Španělsko
  • Rive di Ogliano, 2021, BiancaVigna, Veneto, Itálie

Díky jeho rozmanitosti se rozhodně nemusíte bát, že byste šlápli vedle, a zároveň s ním máte možnost ochutnat tři různá skvělá šumivá vína. Ze zbytků nemusíte mít žádný strach, pokud vám zůstanou po Silvestru zásoby, zkuste si následující ráno připravit například Mimózu, tedy drink sestávající z šumivého vína a pomerančového freshe, který se běžně podává (bez souzení!) k snídani.  

Závěrem článku bychom rádi potěšili i fanoušky nealka! Letos si nemusíte připíjet přeslazeným dětským šampaňským, objevili jsme totiž pro vás opravdový klenot, kterým je nealkoholický sekt Weingut Julius. Ať už budete slavit v alko, nebo nealko variantě, přejeme vám příjemné oslavy a krásný Nový rok! Tak na zdraví.