Propijte se s námi Štědrým dnem

Vánoční svátky jsou spojené s mnoha tradicemi a jejich kouzlo spočívá právě v těch maličkostech, které vaše Vánoce dělí od těch mých a naopak. Nepochybujeme, že vašemu Štědrému dni nechybí vůbec nic, co takhle si ho ale letos vyšperkovat o napárovaná vína? Inspirujte se našimi tipy na skvělá vína, která se hodí k jednotlivým tradičním pochoutkám pojídaným právě na Štědrý den. 

Jelikož chceme zůstat tematicky štědří, neomezíme se na tip na jedno víno k večeři. Na následujících řádcích si povíme, která vína si můžete vychutnávat od rána až do večera k jednotlivým typickým vánočním pokrmům. A pokud patříte k těm, kteří se celý Štědrý den postí, aby na jeho konci viděli zlaté prasátko, nechte se inspirovat našimi tipy na další dny v období vánočních svátků, nebo mezi nimi vyberte ta, kterými pod stromečkem uděláte radost své rodině a přátelům. 

 

Víno a Vánočka 

Za nás je tohle pečivo povoleno po dobu celého prosince a ládujeme se jí radši než vánočním cukrovím. Pokud ji zvolíte jako vaši snídani, doporučili bychom vám k ní jako společníka pro start dne zvolit například Müller-Thurgau z vinařství František Mádl. Jeho lehká chuť s nádechem ovoce vám podtrhne vůni másla a rumu z vánočky.  

V případě, že si na vánočce raději pochutnáváte později v průběhu dne, nebojte se jít do něčeho noblesnějšího, jako je Riesling Noble Rot od vinařství Sonberk. Tóny sušených meruněk, limety a vlašských ořechů s medem, které má víno díky botrytickému sběru, skvěle naváží na rozinky ve vaší vánočce.  

 

Cukroví 

Že jste zvyklí k němu popíjet kávu, nebo čaj? To samozřejmě k jeho typické vanilkové vůni, chuti ořechů a kakaa dává absolutní smysl. Co takhle pro jednou zkusit některý z našich vinných tipů? K této tradiční dobrotě vám náš someliér doporučuje:  

  • Le Sponde - Recioto di Soave Classico DOCG 2017 z vinařství Coffele
  • Pálava, slámové víno ze Sonberku
  • Moscato d‘Asti 

pexels-nicole-michalou-6062021

 

Houbový Kuba 

Tato kroupová pochoutka s houbami je zimní slovanskou stálicí především díky tomu, že se v rámci její přípravy spotřebovávají zbytky nasušených hub. Jeho konzumace se samozřejmě neomezuje jen na Vánoce, a proto si na něm můžete pochutnávat prakticky celoročně. A k popíjení k němu bychom vám doporučili například Pinot Nero Maurus DOC Isonzo del Friuli 2015 – suché červené víno, s tóny červeného ovoce, dřeva a kořenitým aroma, nebo Manolibera Rosso IGT Maremma Toscana 2019, které v sobě nese větší čerstvost a vitalitu, také s chutí a vůní červeného ovoce.  

 

A čím proložit Štědrovečerní večeři? 

Letos k tomu svátečnímu servisu po babičce prostřete sváteční stůl i sklenicemi. Ke každému typickému chodu pro vás máme tip na skvělé víno. Začínáme tradiční rybí polévkou i když tušíme, že ne každý je její fanoušek. My si k ní nejraději přiťukáváme skleničkou Cavy Marevia Reserva, Brut. Jemné ostré bublinky a svěžest s květinovým aroma budou ideálním společníkem pro zahájení vašeho večera a skvěle doplní právě rybí polévku.  

Pokračujete vaší večeři do zlatova vysmaženým řízkem? V tom případě vám doporučujeme zvolit například Ryzlink vlašský, Perná, Goldhamer. Svoji kořenitou vůní a limetovou kyselinkou vám těžší smažené jídlo parádně odlehčí a je dost možné, že citron pro tentokrát vynecháte úplně. Další skvělou volbou k řízku je za nás Sylvánské zelené, 2022, které stejně jako předchozí Ryzlink patří mezi suchá bílá vína a je ideální právě k těžším smaženým jídlům, která příjemně vyváží svojí kyselostí.  

Pokud k vám na stůl jako další chod poputuje vinná klobása, pak zbystřete. Věděli jste, že vinná klobása se na Vánoce konzumuje kvůli svému kruhovému tvaru, který připomíná slunce? Právě na základě něj je spojována s oslavou slunovratu, a tedy i vánočním obdobím. Prokládat vám ji doporučujeme například Ryzlinkem Rýnským, Nimmervoll.  

Nebo jste tým, který kope za více ryb na štědrovečerní tabuli přesně tak, jak velí tradice? Stejně jako u ostatního masa je při párování vína nejdůležitější respektovat barvu masa a k ní ladit víno. Jestli je tedy u vás jedinou možností kapr, rozhodně doporučujeme držet se bílých sušších vín se znatelnou kyselinkou, která pomůže s tučností a výraznou chutí této ryby. Konkrétně bychom zvolili například: 

 pexels-nicole-michalou-5775055

 

Pro případ, že rádi ctíte tradici, ale úplně si neujíždíte na výrazné kapří chuti, vám můžeme doporučit vystřídat ho pro letošek například za lososa. Jeho růžové tučnější maso s typickou chutí skvěle doplní třeba Porta 6 Rosé 2022 

Vypadá váš Štědrý den na talíři úplně jinak? Pochutnáváte si raději na méně tradičních pokrmech, nebo volíte pokaždé jinou variantu? Pro popíjení během celého svátečního dne, kterým rozhodně nic nezkazíte můžete zvolit například prosecco, nebo Vinho Verde, které se hodí také na úplný začátek večera, ještě před prvním aperitivem.  

 

A jestli se nemůžete rozhodnout, která vína a jejich kombinace je pro vás ta správná, přichystali jsme pro vás balíčky přímo k večeři, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Stejně tak jimi můžete obdarovat své blízké, kteří volí tekuté, před měkkými dárky. Všechny vaše objednávky na našem e-shopu vytvořené do 14. 12. expedujeme do Vánoc! Pro Brňáky a okolí máme možnost osobního odběru a závozu do 20 km od Brna i s pozdějším objednáním. Tak neváhejte a udělejte sobě a svým blízkým radost, nějakým tím tekutým štěstím.  

 

 Zdroj foto: Nicole Michalou