Španělsko
Španělsko má dlouhodobě největší výměru vinic. Po dlouhou dobu bylo Španělsko v celosvětovém měřítku známé jen červenými víny z oblasti Rioja a fortifikovaným vínem Sherry. To se však během posledních desetiletí změnilo a světového významu dosahují rozmanitá vína z nejrůznějších částí Španělska.
Problémem je pro většinu španělských oblastí sucho a příliš horká léta. Během letních dní slunce příliš žhne, což způsobuje tzv. uzavření hroznů (hrozny přestanou dozrávat). Z toho důvodu je velmi důležitý začátek podzimu, kdy intenzita slunce poklesne, avšak teplota zůstane stále dostatečně vysoká na to, aby se v hroznech vytvořily požadované aromatické látky a cukry.
Jelikož má Španělsko menší vzdálenost k rovníku, nachází se drtivá většina vinic ve vyšších nadmořských výškách (např. ve srovnání s Francií). V těchto výškách jsou v noci nižší teploty, díky čemuž si vína zachovají dostatek kyselin a svěžesti.
Nejprodávanější

Cava světle zlaté barvy s ocelovým okrajem, světlá, s jemnými, ostrými bublinkami a perzistentní pěnou. Ve vůni vykazuje intenzivní aroma zralého bílého ovoce a lehké květinové tóny. V ústech překvapí jeho svěžest, elegance a integrovaná kyselost a zanechává dlouhou, harmonickou chuť a výraznou perzistenci.

Slámově žlutá cava se zlatými odlesky, jasná, s jemnými bublinkami, přetrvávajícími a elegantními bublinkami. S intenzivní vůní zobrazuje aroma zralého bílého ovoce na pozadí pečivo, moka s jemnými citrusovými tóny. Krémová textura, široká a perzistentní na patře. Vyvážená kyselost s lehkými tóny žitného chleba a dlouhou dochutí.

Světle žlutá cava se zelenkavými odstíny, jasná, s jemnými bublinkami a perzistentní pěnou. Ve vůni vykazuje intenzivní aroma hrušek a jablek s tóny limetky a bílých květů. V ústech je svěží, s velmi dobře integrovanou kyselinkou zanechávající dlouhou a elegantní květinovou chuť.

Světle růžová cava, velmi intenzivní a s velkou aromatickou komplexností. Ve vůni nabízí aroma, charakteristické pro jemnou růžovou cavu, jemnost fialek a růží v kombinaci se zralým červeným ovocem. Na patře je jemné, velmi krémové, svěží a elegantní. Krémová textura, široká a perzistentní na patře. Vyvážená kyselost s lehkými tóny žitného chleba a dlouho dochutí.